День батька – кожен день!

 Кожного року, у третю неділю вересня, в Україні відзначають Всенародний День батька. Це не офіційне свято, але з початком російсько-української війни держава та суспільство у визначенні моральних та духовних цінностей все частіше звертається до прикладу батька-захисника.

Двадцять років тому патріотично налаштовані громадські рухи почали обговорювати фундаментальні ідеї побудови громадянського суспільства та держави, які були тісно пов’язані з демографічними питаннями та виховною патріотичною роботою. Громадським об’єднанням жінок вперше було підняте питання про встановлення офіційного Дня батька в Україні. На той час в нашій державі, на відміну від інших цивілізованих країн світу, де, окрім міжнародного, святкують також національний День батька, такого свята не було.

Ідею створення Всенародного Дня батька підтримала ініціативна група, яка зареєструвала громадську організацію «Міжнародний центр батьківства» та почала діяти задля піднесення на державному рівні ролі батька у сім’ї та суспільстві. Зібравши 10 тисяч підписів громадян України, організація звернулась до керівництва держави з проханням підтримати ініціативу.

18 вересня 2007 року «Міжнародний центр батьківства» за підтримки Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту на спільній пресконференції проголосили про початок святкування Всенародного Дня батька щороку кожної  третьої неділі вересня.

Переважна більшість міських та обласних державних адміністрацій підтримала святкування Всеукраїнського Дня батька. Органи місцевого самоврядування по всій країні почали активно долучатись до проведення різноманітних заходів, під час яких зверталась увага суспільства на роль сім’ї як основи суспільства та чоловіка як батька у виховному процесі дітей.

З початком російсько-української війни виховна та визначальна у житті дитини роль батька зросла в рази. Приклад мужнього чоловіка, який захищає не лише власну родину, а й сім’ю всієї Батьківщини, спонукав багатьох підлітків до рішучого вибору − присвятити своє життя військової справі.

Образ батька-захисника став вирішальним у формуванні особистостей нового молодого покоління незалежної України.