День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

 


 26 лютого 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 58/2020 «Про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Дев’ять років тому російська федерація розпочала збройну агресію проти України. Усе почалось в Криму. Диверсійні групи рф почали спроби захопити кримський півострів. 26 лютого 2014 року на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної ради Автономної Республіки Крим вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили всьому світу про цілісність України. Наступного дня о 5-й ранку до урядових будівель АРК увійшли регулярні військові формування рф.


Сьогодні кримські татари складають 12 відсотків населення Криму. Більшість із них мають активну громадянську позицію, відстоюючи український Крим. Саме від них сьогодні найчастіше можна почути фразу: «Крим – це Україна!». За надуманими звинуваченнями та політичними мотивами переслідуються більш 133-х громадян України, серед яких 78 – це кримські татари.

Про це Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова заявила під час круглого столу «Кримська платформа: шлях до деокупації Криму» та звернула увагу на те, що у наших утримуваних громадян є неповнолітні діти. Наразі 198 неповнолітніх дітей чекають своїх батьків, які відбувають терміни за свої погляди в російських тюрмах.

Дуже важливо згадувати, пам’ятати та говорити про ці події, тому що Крим – це не питання території, це питання сенсу нашої держави.